Webinar 17 listopada 2021 roku, godz. 10.00
Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Serdecznie zapraszamy właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osoby zarządzające kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego na webinar
Spróbujemy przekonać Was, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.
Na webinar obowiązują zapisy: zapisy.ciee@pomorskieparki.pl
Program:
- "Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik"? – Piotr Rogowski
- Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.
- Restauracja to nie apteka - zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).
- Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.
- Millenialsi chcą być „Eko", wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.
- Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.
- Czy „więcej" znaczy „lepiej"? O tym jak większe porcie mogą spowodować straty.
- Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba
- Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?
- Przejawy marnotrawstwa
- Nadprodukcja – przyczyny.
- Zarządzanie menu i bufetem.
- Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.
- Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.
- Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.
- Narzędzia do planowania produkcji.
- Wnioski, podsumowanie, dyskusja.
- Dyskusja
Spotkanie będzie trwało ok. 3 godziny. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.
Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.
Nasi specjaliści
Piotr Rogowski - właściciel firmy doradczej V4B
Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.
Tomasz Szuba – MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.
#dzialamywklimacie