Centrum Informacji

i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku

  • Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku
    Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku

Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku

GDAŃSK
Pomorskie Parki
WFOŚiGW
Edukacja dla przyrody
Poznajemy drzewa i krzewy
TRADYCYJNE OGRODY przyjazne naturze i krajobrazom
ZAMIEŃ NAWŁOCIE na malwy przy płocie
Owady zapylające w ogrodzie
CIEEkawostki
Infoeko
OSTOJA

Serdecznie zapraszamy dyrektorów placówek oświatowych, intendentki, urzędników „zarządzających oświatą” i wszystkich, którzy mają wpływ na „całokształt  żywienia zbiorowego” w województwie pomorskim na webinar:

Konstruktywnie i na nowo. O żywieniu i nie marnowaniu na stołówkach.

Webinar dla placówek edukacyjnych.

1 grudnia godz. 10:00

 

Na webinar obowiązują zapisy: zapisy.ciee@pomorskieparki.pl

W treści maila prosimy o podanie imienia i nazwiska oraz placówki w której Państwo pracują. W tytule: webinar- placówki oświatowe.

Program:

  1. Edukacja żywieniowa i ekologiczna w szkołach i przedszkolach - Aleksandra Jasińska
  • Marnowanie żywności jako problem ekologiczny 
  • Skala marnowania żywności na świecie i w Polsce 
  • Zasady diety zdrowej dla człowieka i planety tzw. „dieta planetarna” 
  • Normy, wytyczne i zasady żywienia w szkołach i przedszkolach  
  • Jak przenieść zasady diety planetarnej na realia żywienia zbiorowego 
  • Edukacja żywieniowa w szkołach i przedszkolach jako ważny element zmiany postaw 
  1. Czy ograniczanie skali marnowania jedzenia w placówkach edukacyjnych jest możliwe? Przykłady z Pomorskiego i nie tylko - Tomasz Szuba
  • Dlaczego wyrzuca się jedzenie w placówkach edukacyjnych – analiza kluczowych przyczyn.
  • Problemy kuchni.
  • Co nam dają pomiary i czego mogą dotyczyć?
  • Przykładowe pomiary nadprodukcji/marnotrawstwa i co z nich wynika.
  • Nieoczywiste aspekty zarządzania posiłkami w placówkach edukacyjnych – budowanie świadomości, dokładki, obiad jednodaniowy itp.
  • Ile tracimy na marnotrawstwie: koszty finansowe, społeczno-etyczne, środowiskowe.
  • Wytyczne PAN dla żywienia.
  • Dzieci więcej jedzą a my wyrzucamy mniej jedzenia – czy to możliwe?
  • Dobre przykłady z wybranych placówek – efekty.
  • Wnioski, podsumowanie, dyskusja.
  1. Dyskusja

Spotkanie będzie trwało ok. 3 godziny. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.

Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są Federacja Polskich Banków Żywności, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Nasi specjaliści

Aleksandra Jasińska, dietetyczka i edukatorka, absolwentka wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW. Na co dzień zajmuje się koordynowaniem projektów edukacyjnych, w tym dotyczących edukacji żywieniowej w Federacji Polskich Banków Żywności. Posiada doświadczenie w pracy jako dietetyk w przedszkolu publicznym.   

Tomasz Szuba – MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

 

#dzialamywklimacie