Działamy w klimacie. O konsekwencjach marnowania żywności

Odbiorcy: szkoły średnie,
Czas trwania zajęć: 1 – 1,5 godziny
Miejsce: siedziba CIEE (ul. Polanki 51, Gdańsk Oliwa),
Prowadzący: Kamila Kubic

Większość ludzi zapytana o marnowanie żywności natychmiast odpowie, że ich to nie dotyczy. Jednak statystyki są nieubłagane. W Polsce, każdego dnia wyrzuca się 62 % przygotowanego na ten dzień pieczywa. Wyrzucony chleb to zdecydowanie „coś więcej”. To wyrzucone w błoto wszystkie składowe, jak mąka, woda, prąd niezbędny do jego wypieczenia i praca człowieka, który go przygotował, transport a nawet wyeksploatowana gleba, w której rosło zboże. Mówiąc o klimacie i żywności należy wspomnieć o „śladzie węglowym”. Im bardziej przetworzona żywność, tym wyższy jest jej ślad węglowy a tym samym większy wpływ na klimat. Warsztaty są formą przekazania faktów na temat najczęściej popełnianych błędów podczas zakupów, braku planowania, szacowania możliwości. Są także pretekstem do dyskusji o własnych doświadczeniach, nawykach, modach dietetycznych.

Marnowanie jedzenia, piktogram autorstwa Łukasza Kaczmarka