Kilka przemyśleń po spotkaniu w Akademii Kulinarnej w Gdyni

Data: 08-12-2021

4 grudnia w Akademii Kulinarnej K5 obył się praktyczny warsztat dla osób pracujących na stołówkach szkolnych i przedszkolnych. To były niezwykle konstruktywne 4 godziny! Poza wymianą doświadczeń z pracy „od kuchni”, przygotowano kilka posiłków, które mają szansę urozmaicić jadłospis młodym ludziom. Czasem z pozoru błahe lub niewielkie zmiany, potrafią przełożyć się na pozytywne efekty. W tym przypadku, chodzi o urozmaicenie diety dzieciaków i młodzieży, przemycanie zdrowych dodatków, rozwijanie doświadczeń kulinarnych, większa śmiałość w stosowaniu przypraw. Ciężko jednak osiągnąć tak pozytywne efekty dysponując ograniczonymi środkami. Tym bardziej, gdy brakuje pieniędzy, nic nie powinno się marnować. Zasada bezresztkowego gotowania przyświecała nam przez cały czas. W menu pojawił się aromatyczny bulion na obierkach i odpadkach oraz surówka z łodyg brokuła. Było pysznie, zdrowo i kolorowo! Spotkanie było także cennym doświadczeniem dla Kamila Sadkowskiego, kucharza prowadzącego warsztat i dla nas, organizatorów. Wyartykułowane problemy staną się jednymi z poruszanych w przyszłości aspektów i rozwijanych priorytetów w razie kontynuowania realizacji projektu w przyszłości.

Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Organizatorem jest Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku.

Ekipa w komplecie
Składniki do zupy krem z zielonego groszku
Wywar z "resztek"
Kotleciki buraczane w fazie produkcji
W zielonym zawsze do twarzy
Kotleciki buraczane - faza przed konsumpcją
Zupa krem z buraków
Pasta warzywna i pieczona marchew - cudowne połączenie
Tuż przed poczęstunkiem
Makaron otulony zielenią